Gode råd

Gode råd ang. vask og opbevaring

 

Gode råd ang. vask og opbevaring af gamle broderede tekstiler
Det er ikke altid tilrådeligt at vaske gamle tekstiler, det afhænger af stand, materiale og om de kan tåle det. Vask af ældre tekstiler må aldrig finde sted i en vaskemaskine, ej heller med almindelige vaskemidler, da de får stoffet til at mørne. For at opnå den mest skånsomme vask anbefales det, at der bruges sæbespåner uden tilsætningsstoffer af optisk hvidt, parfume el. lign. Sæbespåner er mest effektive i blødgjort vand. De hvide tekstiler kan iblødsættes i lunkent blødgjort vand nogle timer før vasken påbegyndes i hånden. Da et vådt tekstil er væsentlig tungere og fibrene svagere end i tør tilstand, må der tages højde for en god understøtning under vaskeprocessen. Hvis tekstilet kan tåle det, kan man koge det i vaske-vandet ved 70-80 grader i ca. 8-12 minutter. Derefter skylles i 3-4 hold lunkent blødgjort vand. Tekstilet trækkes forsigtigt op af vandet ved hjælp af et støttestof, og vandet trykkes ud, dog uden at vride det. Det bredes derefter ud på et ikke afsmittende sugende underlag og stryges, mens det stadig er let fugtigt. Det er altid en god idé at stryge på et blødt underlag og have et strygestykke over emnet.
Vask aldrig gammle tekstiler af silke, da de simpelhen ikke kan tåle vand.

 

Opbevaring
Tekstiler må aldrig opbevares i en plastikpose, da fibrene derved nedbrydes alt for hurtigt. Det er vigtigt, at tekstilet lægges således, at der placeres sammenfoldet syrefrit silkepapir imellem folderne. Til slut pakkes emnet ind i syrefrit silkepapir. Det hele placeres i en pap æske og opbevares bedst, hvor temperaturen er konstant, og ikke under 16-17 grader.

 

Vask
Et gammelt råd ved vask af hvide broderier, der er bleven gullige af tidens tand, er følgende:
Læg broderiet i rigelig sødmælk i 24 timer. Skyl det og læg det i en gryde med vand og sæbe, og lad det varme op til kogepunktet. Derefter skylles broderiet i rigeligt vand. Broderiet lægges til tørre, og stryges mens det stadig er fugtigt.
Broderiet vil for det meste blive hvidt igen.